Svart avföring hos barn: Symptom, orsaker och vad du kan göra – 1177

Svart avföring hos barn, även känt som melena, kan vara skrämmande för föräldrar att upptäcka, men det finns vanligtvis en underliggande förklaring bakom detta symptom. I denna artikel kommer vi att titta närmare på orsakerna till svart avföring hos barn och vad du kan göra åt det. Observera att det alltid är bäst att konsultera en läkare för att få en korrekt diagnos och behandling.

Symptom på svart avföring hos barn

Svart avföringorsakas av en blandning av blod som kommer från mag-tarmkanalen och matsmältningsvätskor. Detta leder till att avföringen får en mörk, svart färg, liknande tjära. Några av de vanligaste symptomen att vara uppmärksam på inkluderar:

  • Avföring som är svart och tjärliknande
  • Illaluktande avföring
  • Ibland kan avföringen även innehålla blod
  • Obehag i magen eller buken

Om ditt barn uppvisar något av ovanstående symptom, är det viktigt att kontakta en läkare så snart som möjligt för att fastställa orsaken till svart avföring.

Orsaker till svart avföring hos barn

Det finns flera möjliga orsaker till svart avföring hos barn. Här är några av de vanligaste:

  1. Blödningar i mag-tarmkanalen:Svart avföring kan vara ett resultat av blödningar i mag-tarmkanalen till följd av sår, polyper eller andra tillstånd.
  2. Blödningar i övre mag-tarmkanalen:Blödningar från matstrupen, magsäcken eller den övre delen av tunntarmen kan också resultera i svart avföring.
  3. Mat eller medicinering:Konsumtion av vissa livsmedel eller mediciner, såsom jerntillskott eller aktiverat kol, kan ge avföringen en svart färg.
  4. Inflammatorisk tarmsjukdom:Vissa sjukdomar som Crohns sjukdom eller ulcerös kolit kan också orsaka melena hos barn.
  5. Lättare trauma:Ibland kan mindre skador eller trauma i mag-tarmkanalen leda till svart avföring.

Vid misstanke om svart avföring hos ditt barn är det viktigt att en läkare undersöker och fastställer den exakta orsaken bakom symptomen.

Vad du kan göra åt svart avföring hos barn

När ditt barn uppvisar symtom på svart avföring bör du omedelbart kontakta en läkare. En läkare kan genomföra en fysisk undersökning och eventuellt rekommendera ytterligare tester för att fastställa orsaken bakom symptomen.

Beroende på den underliggande orsaken till svart avföring kan behandlingen variera. Vid blödningar kan medicinering eller kirurgi vara nödvändigt för att stoppa blödningen och åtgärda problemet. Vid lättare orsaker kan läkaren ge råd om kostförändringar eller receptfria läkemedel för att lindra symtomen.

Slutligen,kom ihåg att rådfråga en läkare för att få korrekt medicinsk rådgivning och behandling för svart avföring hos ditt barn.

Källa: 1177

Ofte stillede spørgsmål

Vad kan vara orsaken till svart avföring?

Svart avföring kan vara ett tecken på blödning i mag-tarmkanalen.

Vad är melena?

Melena är en medicinsk term som används för att beskriva svart, tjärliknande avföring som kan uppstå vid blödningar i mag-tarmkanalen.

Var kan jag hitta mer information om svart avföring?

Du kan hitta mer information om svart avföring på 1177.se.

Vilka andra symtom kan vara kopplade till svart avföring?

Andra symtom som kan vara kopplade till svart avföring är magont, illamående eller kräkningar.

Är det normalt med svart avföring hos barn?

Svart avföring hos barn kan vara orsakat av intag av järnrik mat eller kosttillskott. Om du är osäker bör du kontakta läkare.

När bör jag söka läkarhjälp om jag har svart avföring?

Du bör söka läkarhjälp om du upplever svart avföring utan någon uppenbar orsak, om problemet inte försvinner eller om du upplever andra symtom som oroar dig.

Kan jag behandla svart avföring själv?

Det beror på orsaken till din svarta avföring. Du bör rådgöra med en läkare för rätt diagnos och lämplig behandling.

Kan mediciner vara en orsak till svart avföring?

Ja, vissa mediciner kan orsaka svart avföring som biverkning. Prata med din läkare om du misstänker att det kan vara orsaken.

Vad kan jag förvänta mig vid ett läkarbesök för svart avföring?

Vid ett läkarbesök kommer läkaren att ställa frågor om dina symtom, din medicinska historik och eventuellt genomföra fysiska undersökningar eller ordna ytterligare tester för att fastställa orsaken till svart avföring.

Finns det några förebyggande åtgärder jag kan ta för att undvika svart avföring?

Att äta en hälsosam och balanserad kost, undvika överdrivet intag av järnrik mat eller kosttillskott och att vara uppmärksam på eventuella biverkningar av mediciner kan hjälpa till att undvika problem med svart avföring. Men övergripande sett bör du rådgöra med en läkare för mer specifik rådgivning.

Artiklen Svart avföring hos barn: Symptom, orsaker och vad du kan göra – 1177 har i gennemsnit fået 4.9 stjerner baseret på 26 anmeldelser